Quality Management And Improvement

Top 20 Quality Management And Improvement Questions With Answers

Welcome to our comprehensive guide on Quality Management and Improvement! Whether you’re a seasoned professional or just starting your journey in the field, this quiz is designed to test and enhance your understanding of essential concepts.

Quality management is the backbone of organizational success, ensuring products and services meet or exceed customer expectations. In this blog, we’ve curated the top 20 quiz questions with detailed answers, covering critical aspects of quality management systems, methodologies, and continuous improvement techniques.

Sharpen your knowledge, gain insights, and elevate your proficiency in quality management. Let’s dive in and explore the nuances of maintaining and enhancing product and service excellence for sustained success in any industry. Ready to challenge yourself and boost your quality management expertise? Let the learning begin!

Now, let’s move on to the Top 20 Quality Management And Improvement Questions With Answers.

  1. Q1. A process map is used to accomplish which of the following?

    Select one:
    a. Define product structure, operator actions, or administrative procedures
    b. Display a dynamic picture of process performance behavior
    c. Diagram possible problem causes in a process
    d. Focus attention on process problems in priority order

  2. Q2. The reported Cpk for a process with an average of 28, a spread of 10 units, and lower and upper specification limits of 15 and 35 respectively would be:

    Select one:
    a. 1.8
    b. 1.6
    c. 0.714
    d. 1.4

  3. Q3. Nominal Data are discrete and rank ordered.

    Select one:
    a. True
    b. False

  4. Q4. Process capability analysis is often defined as:

    Select one:
    a. The determination that the process can meet the product specifications as intended
    b. The inherent variability of items produced by the process
    c. The variability allowed by the specification limits
    d. The ability to make the process reliable and maintainable

  5. Q5. Process mapping of activities and systems is most helpful in detecting

    Select one:
    a. Deficiencies in the organizational structure
    b. Improper uses of statistical methods
    c. Ways to eliminate written procedures
    d. Holes or gaps in the control system

  6. Q6. The upper and lower specification limits for a certain product are 7.3 lbs. and 7.0 lbs. Actual data indicates that the product is currently running at an average of 7.465 lbs., with a standard deviation of 0.03039 lbs. The calculations indicate Cp=1.645 and Cpk=-1.81. What conclusions can be made about the process?

    Select one:
    a. The Cp and Cpk values indicate that the process is capable but not centered.
    b. The specification limits must be set unrealistically.
    c. The process is close to 6 sigma; the negative Cpk is irrelevant.
    d. There is something wrong with the calculations; a negative Cpk is not possible.

  7. Q7. Assume in an R&R study using the ANOVA method that the appraiser-to appraiser error was noted to be very low. This value could also be stated as low:

    Select one:
    a. Process error
    b. Reproducibility error
    c. Interaction error
    d. Repeatability error

  8. Q8. The larger the sample size, the wider the confidence interval?

    Select one:
    a. True
    b. False

  9. Q9. A combined calculation of repeatability and reproducibility using the average and range method produces a ratio of 7.42% of process tolerance. What can be stated about the R&R value?

    Select one:
    a. It must be separated into individual R&R values.
    b. The measurement system is acceptable.
    c. The measurement system is not acceptable.
    d. The measurement system is marginal.

  10. Q10. In a Measurement Systems Analysis, which source of variation do we hope to see be the greatest?
    [ A ] Part to part variation [ D ] Measurement instrument
    [ B ] Measurer (person measuring) [ E ] Altitude
    [ C ] Humidity

    Select one:
    a. D
    b. A
    c. E
    d. C
    e. B

  11. Q11. The distribution which has a mean equal to the variance is the:

    Select one:
    a. Poisson
    b. Weibull
    c. Normal
    d. Exponential

  12. Q12. What is the practical use of the F distribution?

    Select one:
    a. To study the equality of goodness of fit data
    b. To study the equality of two variances
    c. To study the equality of two means
    d. To study the equality of one mean and one variance

  13. Q13. Consider the following data set:
    3, 4, 7, 7, 8, 11, 12, 13
    Which of the following are factual statements regarding this data?

    Select one:
    a. The mean is greater than the mode
    b. The median is less than the mode
    c. The mode and the median are the same
    d. The mean is less than the median

  14. Q14. The Poisson distribution can be used to approximate the binomial distribution under which of the following conditions?

    Select one:
    a. When p is equal to or smaller than 0.1 and the sample size is small
    b. When p is equal to or smaller than 0.1 and the sample size is large
    c. When p is equal to or larger than 0.1 and the sample size is large
    d. When p is equal to or larger than 0.1 and the sample size is small

  15. Q15. Which sampling strategy is used to select samples at regular intervals based on an ordered list where items in the population are arranged in some order?
    [ A ] Simple random sampling [ C ] Stratified sampling
    [ B ] Systematic sampling [ D ] Cluster sampling

    Select one:
    a. B
    b. D
    c. A
    d. C

  16. Q16. Standard Deviation is a measure that describes how far the data points spread away from the mean

    Select one:
    a. True
    b. False

  17. Q17. Which of the following statistical term statements is correct?

    Select one:
    a. Populations come from samples
    b. Parameters come from samples
    c. Samples come from statistics
    d. Statistics come from samples
    e. Populations come from statistics

  18. Q18. When the natural process limits are greater than the specification range, which of the following courses of action involves the customer?

    Select one:
    a. Reducing the variability
    b. Centering the process
    c. Changing the specifications
    d. Accepting the losses

  19. Q19. A number resulting from the manipulation of some raw data according to certain specified procedures is called:

    Select one:
    a. A statistic
    b. A constant
    c. A population
    d. A parameter

  20. Q20. Precision is:

    Select one:
    a. Getting consistent results repeatedly
    b. Reading to one decimal greater than the reported dimension
    c. Distinguishing small deviations from a standard value
    d. Extreme care in the analysis of data

Answers

  1. a
  2. d
  3. b
  4. a
  5. d
  6. a
  7. b
  8. b
  9. b
  10. b
  11. a
  12. b
  13. a
  14. b
  15. a
  16. a
  17. e
  18. c
  19. a
  20. a

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *